www.horgaszszerviz.hu
The browser should render some flash content, not this. Go to Adobe Page and Download Adobe Flash Player Plugin.
Kezdőlap Cikkek Harcsázás

 

Harcsázás

Harcsázás

PDFNyomtatásE-mail

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Mindannyian nagyon vártuk már a tavaszt! Zsigereinkben éreztük, hogy minél tovább húzódik a tél annál erősebb lesz a tavaszi zsongás. Hosszú órákat töltöttünk horgászattal kapcsolatos témák böngészésével, hogy legalább egy picit kompenzálni tudjuk a horgászattal eltöltött idő hiányát. De éreztük hogy kompenzálni, teljes mértékben ezt a hiányt sosem lehet...

De végre eljött a tavasz! Robbanásszerűen és hihetetlen mértékkel. A vizek megpezsdültek és óriási áradások kíséretében megkezdődött a várva-várt és eredményesség tekintetében kiemelkedő szerepet játszó tavaszi, kondicionáló táplálkozás,vagy csúnya szóval mondva a tavaszi "nagy zabálás". Folyamatosan jöttek és jönnek a hírek az elesett, vagy megakasztott harcsákról,megindult bodorka, kárász,sőt néhány helyen dévérkeszeg ívásról is. A természet bár megpezsdült de úgy látszik kissé összezavarodott. Persze ez is a mi hibánk!

Megvallom őszintén mi sem tétlenkedtünk és megragadtunk minden lehetőséget hogy amikor csak tudunk, a vízen lehessünk. Szerencsés helyzetben vagyok! Mondhatni csodálatos helyzetben! Olyan embert kaptam társamul az Égtől,aki amellett hogy minden emberi szempontból maximálisan támogat és buzdít, még maga is szenvedélyes pergető-rablóhalas horgász. Azt hiszem sőt meggyőződésem hogy ez egy csoda. Óriási csoda! 
Hálát is adok érte minden nap.
*****
A másik szempont amiért szerencsés helyzetben vagyok az, hogy két percre lakom a víztől. 
Bár alapvetően Drávai gyerekként folyóvízi rablóhalas horgásznak érzem magam,azonban az utóbbi 5 évben egyre többet kergetem állóvízen is a bajszosokat! A Holt-Marcal csodálatos de sajnos nem megbecsült élővilága,faunája és frekventált fekvése lehetővé teszi hogy nap-mint nap mondhatni "intim" kapcsolatban lehessek a vízzel. Nem túlzás ez a jelző,mert a lelki mellett tényleg fizikai kapcsolatról is szó van! A legtöbbször vízben állva,sáson és nádason keresztül,bokrok közt vagy bedőlt fák mellett vezet utam,de hiszem hogy pont ez az,ami nem engedi fásulttá válni bennem azt az életérzést,ami nap-mint nap a víz felé terel. 
Amikor el kezdtem ezen a csodálatos vízen harcsák után kutatni,mondhatni egyedül voltam erre a megtisztelő feladatra. De az utóbbi években megnövekedett figyelem mely ezt a témakört kíséri,valamint az ebbe fektetett egyre nagyobb promóció rengeteg embert ,harcsás jelöltet a vízre csalt! Van már olyan vízrész is,ahol a délutáni óráktól mást sem lehet látni,csak a víz tetején kóválygó,felszíni úszókat,óriás antennákat.Hazudnék ha azt mondanám hogy szívderítő látvány! De természetesen érthető és egy cseppet sem csodálkozom rajta,csak félek! Nem mások kellemes élményét irigylem,sőt jobban örülök ha más fog mintha én. Egyszerűen csak önmagában a harcsákat féltem! Ez a hal eddig sem kapott kellő megbecsülést és úgy érzem hogy ez után sem fog. A harcsa a legtöbb embernek sajnos még a mai napig is csak elejtett trófea és teljes felháborodást kelt a legtöbb emberben,ha egy 70kg-os mellett megkérdezzük hogy esetleg azt a 3 kilóst nem lehetne-e vissza engedni! Hangsúlyozni szeretném hogy teljes mértékben tisztában vagyok vele hogy nagyon sok kivétel van.Minden tiszteletem az övék! De állami halőrként elmondhatom
hogy a legtöbb eset sajnos nem ér véget túl barátságosan!


 
Az áradás törvényszerűen hordalékot is hoz magával! A hordalék törvényszerűen a szél okozta vagy természetes vízmozgás hatására adott helyen csoportosul összerakódik,ezzel elvágva a víz természetes "lélegző képességét". Nagyon kevés hal és nagyon kevés horgász szereti az ilyen helyeket,de mi nagyon jól tudjuk hogy pontosan ezek azok a helyek melyek mágnesként vonzzák a harcsákat! Szívesen fekszenek be az összeszorult törmelékek alá, sőt sokszor a víz által mozgatott úszó zsombékok alatt is igen félreérthetetlen jelekkel tudatják jelenlétüket! Jól érzik magukat a hűs és még nappal is sötét vízi világban. 
Alapvetően nem kedvelik a fényt és mint tudjuk amikor csak lehet kerülik is azt! 
De egyetlen aprócska dolgot ne felejtsünk el:tökéletesen fénytől elzárt víz alatti rész nincsen.Ha van is olyan,nap közben aránylag sötétnek mondható vízrész,biztos hogy számát tekintve nincs egyenes arányban a vízben található harcsa populáció számával! 
Ebből adódóan mindig vannak olyan egyedek,amik kiszorulva ezekből a takarásokból kénytelenek megelégedni a vízben található törésekkel,tereptárgyakkal vagy bármivel ami erre a célra megfelel. Például egy vízbe dobott autó gumival. De melyik az a módszer,amivel eredményesek lehetünk ezen harcsák megfogására akár még napközben is? Én vallom,hogy a pergetés! Egy fekvő és alapvetően pillanatnyilag nem táplálkozó harcsa mellett elhúzott megfelelő frekvencián verető,figyelemfelkeltő mozgású csali a legtöbb esetben meghozza a sikert.
Nem feltétlenül táplálkozás céljából történik a legtöbb kapás,ezt mi is tudjuk.Bizonyítja ezt az a rengeteg mellé nyúlás és esetenként külső akadás is mely sajnos sokszor megesik,de az a tény hogy kapást értünk el,amellett hogy örömöt kelt bennünk még inkább felhívja figyelmünket az adott helyre,pontosabban a kapás helyére,mely a későbbiekben nagyszerű kiindulási pont lehet számunkra. Sosem akadtunk még bele úgy harcsába hogy az ne a műcsalira történő reagálása miatt akadt volna meg! Sosem fogtam még farokba akadva harcsát,tehát teljes mértékű bizonyosság van bennem hogy ezek a harcsák védik fekvő helyüket és a legtöbb esetben elkergetni akarják az arra járó "idegeneket".
Tévedésnek érzem a harcsával kapcsolatban a "nagy csali-nagy harcsa" elméletet.
Fogott harcsáim gyomortartalma alapján elmondhatom hogy a legtöbb esetben csak igen kisméretű,tenyérnél kisebb táplálékhalakat tartalmazott a felbontott bendő!
Bár igaz hogy nem veti meg a nagyobb méretű táplálékot sem,de életmódjának köszönhetően a legtöbb esetben a keszegfélékkel van lehetősége táplálkozni. Kivételt képezhet ez alól még a tavaszi időszak is,de véleményem szerint ez túl periodikus ahhoz hogy kijelenthessük hogy tavasszal csak nagy méretű csalival lehet harcsát fogni! Milyen a jó műcsali?
Több szempontnak is meg kell feleljen! Leadott frekvenciáját tekintve egy olyan szintet kell képviseljen mely a harcsa számára figyelemfelkeltő. Konstrukciós szempontból jól dobhatónak és a rá váró terhelésekkel szemben ellenállónak kell lennie! Természetesen mindannyian jól tudjuk hogy a legtöbb műcsali-gyártó cég által piacra dobott műcsali nem ilyen! A legtöbb esetben a konstrukciós szempont az,ahol megbukik a mutatvány.Na ez az,amiből nekem több évvel ezelőtt elegem lett! De nagyon.....
Kellő mértékű tapasztalatot,kvalitást és ügyességet éreztem magamban ahhoz hogy wobblereimet saját magam készítsem el. Természetesen időnek kellett eltelnie mire kialakultak a végleges formák és megfelelő paraméterek. De az első pozitív benyomások nagyon hamar jelentkeztek. Azóta,mondhatom nem,vagy csak nagyon ritkán történik baleset. Fogósság szempontjából és ezzel senkit nem akarok és nem is fogok győzködni,de sokkal több halat fogok mint azelőtt. Könnyebb helyzetben lennék ha valamelyik barátom készítené wobblereimet,mert akkor most nagyképűség nélkül dicsérhetném,de wobblereimet kizárólag magam készítem! Számtalan átdobált éjszaka bizonyította már hogy jó úton járok és számtalan eredménytelen ellenpélda bizonyítja hogy (sokszor pipálták már le wobblereim a piacon található és megvásárolható legtöbb modellt)nem szabad feladnom. Annyi köszönő levelet és telefonhívást kapok a wobblereimmel történt csodálatos eseményekkel kapcsolatban,hogy ezt nem is tehetem meg!
De ez következő cikkem témája lesz.Ha van kedvetek,tartsatok akkor is velem. Petz Zsolt/Charisma/
JP-Bookmark
The browser should render some flash content, not this. Go to Adobe Page and Download Adobe Flash Player Plugin.