Design variációk
Gyűrűkötés variációk
Markolat variációk
JA slide show

Wobblerkészítés (Arcadia)

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

Szeretettel köszöntök mindenkit a közös wobbler készítő projektben. Bízom benne hogy sikeres lesz közös együttműködésünk és mindannyiunk örömére fog szolgálni! Kérlek első lépésben vegyétek elő az Arcadia sablonját és az alapanyagot.

Az alapanyag anyagvastagsága 35mm legyen,ebből fog leesni mindkét oldalon az a 2.5-2.5mm, ami a lekerekítés miatt a többletet képezi. Szükséges a ráhagyás mert a tökéletes kör keresztmetszet elérése bármily' meglepő,nem túl egyszerű dolog. Ha az anyagvastagság adott és minden oldalról sík felülettel rendelkeztek,akkor kezdjük el a test készítését.

  • kérlek rajzoljátok körül a sablont vékony tűfilccel.
  • ha ez megvan,a ráhagyások miatt,kézzel a már meglévő körvonal köré 0.5mm távolságra húzzuk meg a segédkontúr körvonalát.
  • ha a ráhagyás vonallal megvagyunk,fordítsuk a testet lapjára és tükörképezzük a kontúrokat az anyag másik oldalára(jó szemmértékkel és kézügyességgel rendelkezők nem feltétlenül kell végre hajtsák a műveletet,de a kontúr kivágásakor törekedjenek a sík felületek megtartására) Innét megyünk tovább!


sablon kontúr és segédkontúr vonalai

Következő lépésként készítsük el a test hosszanti középpontjának vonalát,jelöljük ki a orr és farokrész szögeit,mérteit.A mellékelt foto tartalmazza azon méreteket,melyeket követve egy lépéssel előrébb kerülünk a csali elkészítéséhez.Sajnos az elején elgépeltem a test anyagvastagságát,de szerencsére nem kevesebbet hanem többet írtam a ténylegesnél.Az anyagvastagság nem 45- hanem 35mm,amiből mindkét oldalon leesik a 2.5mm.Ne tévesszen meg titeket a foto-n látható 32mm-es szélesség,én ebben a fázisban már elkezdtem leszedni két oldalról a leeső részt.

Ha készen vagytok ezzel a metódussal is,kezdődhet a test csiszolása.Véleményem szerint inkább lassan csináljátok,folyamatosan hasonlítsátok össze a csiszolandó testet a meglévő képpel.Meggyőződésem hogy mindenkinek,a vártnál is jobban fog sikerülni.Ügyeljetek arra,hogy egy adott rész csiszolása után ne ugyanazon oldalon folytassátok a csiszolást,hanem minden egyes folyamatot tükörképezzetek,mielőtt egy új munkafolyamatba fognátok.Ne csiszoljatok merev alapú papírral,fontos hogy maga a papír is idomulni tudjon a testhez és mint tudjuk a tenyér közép egy nagyon nagy segítség egy test kör,vagy nyújtott kör keresztmetszet kialakítására.


készre csiszolt test,száj bemarás előtt

 

Következő lépésként,ha már rendelkezünk készre csiszolt formával,húzzuk meg filccel a hasi középpontot.Farokrésznél 5mm, hasi résznél 15mm mélységben készítsük el a kimarást,a gerinc helyét.Kérlek vegyétek figyelembe hogy az Arcadia első felfüggesztési pontja,mondjuk úgy mélyebben helyezkedik el a megszokottnál,ezért figyeljetek,nehogy teljes hosszában végig vágjátok a hasi részt.

Elkészült a gerinc helye,következő lépésként készítsük el a tőkesúly helyét.És ez itt,most egy fontos momentum,mert nem tudom hogy ki milyen alapanyaggal dolgozik.

A tőkesúly osztott súlya különböző alapanyagoknál a következőképp alakul:

  • Poly-uretán hab:18gr(10+8gr)
  • Balsa,Abachi:12gr(8+4gr)
  • Uszadékfa(napon szárított):14gr(10+4gr)
  • Uszadékfa(mikrózott):16gr(10+6gr)

A tőkesúly felosztása úgy történik,hogy a nagyobb súlyt a hasi felfüggesztési pont elé,a kisebbiket pedig mögé rakjuk.Tehát pl 10+8gr;10gr a hasi felfüggesztési pont elé és 8gr pedig mögé.Tőkesúlynak ennél a típusnál gömbólmokat javaslok,a fészek helyét pedig,célszerszám hiányában egy,az ólom átmérőjénél picit nagyobb csővel készíthetitek el,melynek szélére reszelővel fogakat is reszelhettek.Gondosan ügyeljetek a központosságra mind a gerincvonal kivágásánál,mind a tőkesúly helyének kimarásánál,hisz ezek azok a fő konstrukciós alapelvek,melyek egy wobbler mozgását meghatározzák.

Következő lépésként készítsétek el a wobbler gerincét.Anyag tekintetében kizárólag rozsdamentes acélszálak jöhetnek számításba. Én magnézium bevonatú orvosi acélt használok,de az orvosi acélszálak közül a C-12-től 24-esig bármelyik szóba jöhet.Fontos hogy a gerinc alakítható legyen,ellenben az is,hogy kellően mereven és a behatásokkal szemben ellenálló módon tudjon viselkedni,ha már beépítésre került.Nyilván a ragasztó és a külső gyantaréteg ezt valamelyest megteszi,de mindannyian tudjuk hogy mire képes egy (adja Isten!) nagy testű ragadozó,ha az életéért kell küzdenie.A gerinc elkészítéséhez használjatok sablont.Könnyen elkészíthetitek keményfa alapba vert,szegekkel,melyeknek beverés után lecsípitek a fejét.A gerincetek anyagvastagsága minimum érje el a 0.4-0.6mm-t.Amennyiben nem rendelkeztek jó minőségű acélszállal,egy sima esernyő merevítőpálcájából is készíthettek gerincet.Ez szintét rozsdamentes acél. A tartósság,terhelhetőség érdekében végtelenítsétek,vagy forrasszátok össze a gerinc anyagát.


alapozás utáni első réteg jobb


alapozás utáni első réteg bal

Módosítás: (2012. november 18. vasárnap, 22:42)

Nyelv kiválasztása
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

Előrejelzés

Időjárás előrejelzés