Design variációk
Gyűrűkötés variációk
Markolat variációk
JA slide show

Wobbler vs. Harcsa

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookDiggUrlGuru.huBlogter.hu

A harcsa horgászatában nincs és nem is lehet kompromisszum! Rengeteg hírt hallottunk már kinyúlott kulcskarikákról, kiegyenesített horgokról, kettétört wobblerekről!

Az egyéb behatások, pl. kőnek dobott wobbler, akadóból kiszabadítás közben sérült műcsali értelemszerűen nem tartozik ide. Nézzünk néhány példát a piacon található, fogósság szempontjából jónak mondható wobbler konstrukciós adottságairól.

 

Az első példán egy Cormoran Deep Diving-on jól látható,hogy a felfüggesztési pontok gyakorlatilag csak millimétereken keresztül csatlakoznak a testbe. Ez a leggyakoribb hiba a két félből összerakott fröccs-öntött wobblereknél.A gyártási folyamat során a test felébe belepakolják a felfüggesztő karikákat, a tőkesúlyt és a terelőlemezt,majd egy speciális ragasztó és egy mini-olajprés segítségével összenyomva tartják a felületeket,a ragasztó megkötéséig.Ezután jön a festés és egyéb műveletek. Összességében három szempont is van,ami alapján kijelenthetjük hogy ez a típus bár nagyon fogós,de nem felel meg a konstrukciós követelményeknek.Első a felfüggesztő karikák nem megfelelő,gyenge rögzítése.Második az hogy mindezt, két fél test összeragasztásával hozták létre.Sok műanyagtestű wobbler mondható nagyon jó minőségűnek,de ezekre mind igaz hogy a gerinc egy darabból áll és végtelenítve van a testben. A harmadik hiba pedig nem más,mint az a tény hogy nem tudunk semmilyen beavatkozást eszközölni ahhoz,hogy műcsalinkat megfelelő kondícióba tudjuk hozni! Természetesen ez sem véletlen! Ha egy wobblerrel végig lehetne dobálni egy emberöltőt, akkor azt hiszem a műcsali gyártó cégek becsukhatnák kapuikat.

Nézzük a következő példát. Egy Rapala Husky Jerk 14cm,20gr-os típusát.

 

Jól látható hogy ha lehet ilyent mondani,itt még rosszabb a helyzet.Ugyancsak két félből összeragasztott testről és fröccs-öntött konstrukcióról van szó.De alapvető hibaként a felfüggesztési pontok elhelyezkedése megegyezik azzal a szöggel ami a wobbler terhelésekor a felfüggesztési pontok kiszakadásának irányát jellemzi.Érthetőbben a wobbler felfüggesztési pontjai nem kaptak ú.n. törésszöget hanem az elhelyezkedésük alapvetően megegyezik a kiszakadás irányával.Ráadásul maguk a felfüggesztő karikák annyira gyenge anyagból készültek hogy minimális terhelés hatására már mozogni-lötyögni kezdenek.Ezt az első terhelést tökéletesen elvégzi egy akár pár kilós harcsa vagy süllő is ha tegyük fel a hasi horog az alsó míg a faroknál lévő horog a felső szájszegletbe akad.Ha van ilyen,nem használt vagy sérült modelletek egy kombinált fogó segítségével ti is elvégezhetitek ezt a tesztet. Azt hiszem nagyon meg fogtok lepődni...

A Következő példa egy Rapala Risto Rap Deep Runner.

 

Az eddigiekkel összehasonlítva ez a típus első ránézésre jónak mondható.Azonban vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről a dolgot. Mint tudjuk ez a típus balsafa alapanyagból, 1 pontos tőkesúlyozással és terelőlemezbe ragasztott első felfüggesztési ponttal rendelkezik.A hasi felfüggesztési ponton,mint ahogy azt a kép is jól mutatja,semmi probléma nincs, hisz az magába a tőkesúlyba van bele impregnálva,így várhatóan maximálisan bírni fogja a rá váró terheléseket! De sajnos ez a wobbler is támadható.Láthatjátok hogy a farok felfüggesztésnél csak egy darabig van visszavezetve a gerinc a testbe.Az előző példából már tudjuk hogy a gerinc anyaga nem túl jó minőségű.Ez ennél a típusnál is így van.A fárasztás közbeni folyamatos csavaró-tekeredő mozdulatokra(amik pl. a harcsát jellemzik) a legtöbbször elenged vagy megtörik a balsa test és mivel lényegében maga a test volt a farok felfüggesztési pont mondjuk úgy támasztéka(hisz ebbe volt beágyazva) a test és a gerinc elkezd külön mozogni.Ettől a ponttól már csak egy lépés kell hogy a gerinc a testből kiszakadjon és ha ez megtörténik szinte biztos hogy ki is fog egyenesedni. A másik, képen látható hiba visszavezethető magára az alapanyagra.Az első,terelőlemezbe ragasztott felfüggesztési pont úgy gondolom hogy elég erős és stabil egy nagy testű hal fárasztásához is.Azonban maga az alapanyag az ami a problémát jelenti.Tudni kell hogy ezeknek a terelő lemezeknek van egy ú.n. nyél részük,mellyel gyakorlatilag csatlakoznak a testben,az erre a célra kialakított ágyazattal.A terelőlemez nyél része egy speciális ragasztóval csatlakozik az ágyazathoz.Magát az ágyazatot egy lyukként képzeljétek el a balsa testben. Na ez az a rész,ami legtöbb kellemetlenséget okozta.Nem szeretném ismételni önmagam,de csak azt tudom mondani hogy a terelőlemez egy-két kisebb csavaró-tekerő mozdulat hatására egy az egyben kiszakad és mind halunkat mind műcsalink fennmaradó részét elveszíthetjük.Nem egyszer történt meg hogy egy leakadás után csak a kiszakadt terelőlemezt tudtam kihúzni és nem értettem hogy lényegében mi is történt.

Lássunk még néhány példát.

Rapala Skitter Pop.9cm,16gr

Rapala Skitter Prop 9cm,9gr

Rapala DT Dives To 10cm,17gr

Rapala Tail Dancer 9cm,13gr

És végül lássunk néhány ellenpéldát.Az itt látható modelleken jól látható hogy a belső gerincezés vagy teljesen vissza van vezetve a testbe,vagy össze van forrasztva. Tökéletes konstrukciós adottságokkal rendelkeznek.Bátran ajánlom őket!

Salmo Floating 7cm

Ugly Duckling 4(!) cm,4gr

Ugly Duckling Sinking 5cm,5,5gr

 

Végezetül engedjétek meg hogy néhány szóban összegezzem, hogy véleményem szerint mik azok a jellemzők,amik egy jó konstrukciójú wobblert jellemeznek:

  • megfelelően erős alapanyaggal rendelkeznek
  • alapanyaga (amennyiben nem műanyag),víztaszító,azaz nem szívja meg magát vízzel(hab,polietilén,poliészter)
  • a belsejükben található gerinc,jó minőségű acélból készül
  • a belsejükben található gerinc végtelenítve,vagy leforrasztva van
  • a belsejükben található gerinc nem közvetlenül a testbe ágyazva,hanem külön merevítő ágyazatban helyezkedik el.

Ti is láthatjátok hogy ezek nem túl komplikált és összetett dolgok. Hogy akkor ez ennek ellenére miért nem így történik a legtöbb gyártási folyamat? Azt hiszem erre is sejtitek a választ.

Köszönöm hogy velem tartottatok!

Petz Zsolt/Charisma/

Módosítás: (2012. november 18. vasárnap, 22:41)

Nyelv kiválasztása
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

Előrejelzés

Időjárás előrejelzés